Dotări și Inovații

Aparatul de facoemulsificare Centurion Vision System

Cel mai modern aparat de facoemulsificare cu o tehnologie noua și inovatoare, cu ajutorul acestui dispozitiv, chirurgia cataractei este mult mai sigură și rapidă, oferind rezultate de excepție.

Centurion aduce un concept nou în cea ce priveste dinamica fluidelor și siguranța în operațiile de cataractă. Acest aparat are atașat un sistem automat, computerizat, de implantare a cristalinului artificial, astfel acestă etapă operatorie este mult mai ușoară și rapidă.

Este unicul aparat în Republica Moldova ce are posibilitatea de extracție a cataractelor dure cu folosirea minimală a ultrasunetului, minimalizînd complicațiile postoperatorii și oferind pacientului restabilirea vederii imediată după interveție.

Aparatul de facoemulsificare CENTURION oferă posibilitatea de a opera și catarcatele complicate, posttraumatice, mature, hiperamature la fel permite să operam subluxațiile de cristalin.. Fiind potrivit în special pentru intervențiile pe micro-incizie de doar 1,1-1,8 mm. fară sutură, cu vindecare rapida postoperatorie.

Este unicul aparat ce menține o presiune intraoculară constantă pe întreaga durată a interveției chirurgicale, ce minimalizează riscul complicațiilor intra- și postoperatorii.

Posedînd un sistem de dinamică a fluidelor extrem de performant permite operarea cataractei și pe ultra-microincizie, prin metoda MICS Bi-axială.

Cazurile care în prezent în alte spitale se opereaza prin metoda clasică de extractia extracapsulară a cataractei, după o incizie largă cu bisturiul se aplică suturi pe plagă în urma înlaturarii cataractei dure sau complicate. În consecintă pacientul se află în spital de la 3 la 7 zile sub supraveghere, la fel sunt cunoscute multe cazuri de complicatii intra- și postoperatorii.

În clinica noastra se exclude necesitatea aflării pacientului în staționar mai mult de o zi cu minimalizarea tuturor complicațiilor posibile.

Clinica MCI, fiind prestator de servicii de înaltă performanță dotată la cel mai înalt nivel în domeniul chirurgiei cataractei, folosește aparatul CENTURION, în chirurgia de o zi pentru toate tipurile de cataracte.

OCT-2 SPECTRALIS

Reprezintă o platformă multi modală de diagnostic, up-gradabilă, cu tehnologie unică și funcții multiple de vizualizare a retinei, maculei, nervului optic și corneei, fiind unicul aprat în Republica Moldova.

Scopul investigației

De a primi o imagine transversală prin retină sau cornee. Aparatul va scana reflexia din diferite straturi de țesut și va compune o imagine transversală. În acest fel, putem vedea orice zone posibil deteriorate în retină și orice alte anomalii care altfel sunt extrem de greu de localizat.

Avantajele tomografiei computerizate în coerență optică:

 • Viteza – o examinare durează doar 5 minute;
 • Nu necesită a fi folosite substanțe colorante invazive;
 • Rezoluție înaltă – această metodă are o sensibilitate de aproximativ 2 microni;
 • Macula și nervul optic pot fi fotografiate simultan;
 • Elevii nu trebuie dilatați pentru această procedură;
 • Examinarea nu afectează viziunea dvs., lumina intermitentă este mai puțin deranjantă;
 • BluePeak o metodă revoluționară de vizualizare a retinei va ajuta la determinarea intervenției corecte;
 • Examinare suplimentară pentru persoanele cu scleroză multiplă;
 • Examinarea poate fi repetată după un interval de timp pentru a determina cursul patologiei;
 • Rezultatele pot fi salvate și trimise altor instituții medicale.

Tonometru Icare ic100

Tonometrul Icare ic100 este utilizat pentru a determina și a înregistra datele presiunei intraoculare a pacientului.

Avantajele Tonometrului Icare ic100:

 • Prietenos pentru pacient- ușor de suportat indiferent de vârsta pacientului;
 • Succesiune automată de măsurare: serie și modul unic cu un singur buton;
 • Interfață de navigare avansată;
 • Asistent inteligent de poziționare pentru alinierea corectă a tonometrului.

FNIDEK Specular Microscope (Numărarea Celulelor Endoteliale)

Acest test poate examina mărimea, forma și densitatea celulelor endoteliale corneene.

Cu acest aparataj ultraperformant, medicul oftalmolog poate diagnostica orice anomalie suspectă a endoteliului cornean, fiind un test rapid, neinvaziv și care nu necesită anestezie oculară.

Măsuratorile de serie pot fi obținute pentru a urmări starea de sănătate a acestor celule.

De asemenea, un număr de celule endoteliale cu o densitate adecvată a acestora este o cerință de etichetare pentru screening-ul și selecția pacientului înainte de implantarea lentilelor intraoculare phakice (IOL).

Fără un număr adecvat de celule endoteliale, IOL-urile actuale sunt contraindicate pentru implantare și evidențiază în mod clar importanța acestei proceduri de screening.

Microscop Lumera I (Zeiss)

Lumera I – noul microscop chirurgical UNIC în Republica Moldova – Lumera, generaţia I de la compania Carl Zeiss, Germania, oferă afişarea clară a imaginii în două moduri diferite.

Tehnologia revoluţionară utilizează „red reflex” (sau reflexul roşu) – cu un contrast mai mare şi stabil, decît pînă acum.

Datorită interfeţei INOVATOARE Callisto – întreg procesul de operare al pacientului este ca în palmă. Deaccea planificarea procesului de operare, control şi documentare se face prin accesarea simplă a unui buton.

Microscopul Lumera I oferă Precizie – astfel, ochiul pacientul îl vedem în cele mai mici detalii. Conturile ochiului se văd extrem de clar. Putem vedea acele labirinte anatomice aler ochiului, care nu au fost accesibile pînă acum NICIODATĂ. Examinăm ochiii pacientului în toate detaliil mai clar şi cu mai multă acurateţe. Diferite structuri şi medii pot fi uşor identificate – chiar şi în cazul cataractei avansate.

Laserul Excimer

SCHWIND AMARIS 500E – este un echipament chirurgical modern, care vine în sprijinul medicului oftalmolog cu cele mai importante inovații: cum ar fi ablația la două niveluri și sistemul unic de urmărire a ochilor în 5 dimensiuni.

Tehnologia SCHWIND AMARIS este dezvoltată și produsă în Germania, fiind considerată de către experții independenți o tehnologie de cel mai înalt standard pentru chirurgia refractivă.

Cel mai presus de toate este că, pacienții operați cu acest laser performant profită de cele mai importante caracteristici deoarece el este cu mult mai rapid, mai precis și mai sigur decât orice altă tehnologie din R.Moldova – asigurând o intervenție mai confortabilă și fără dureri.
La etapa actuală, sistemele laser SCHWIND sunt utilizate în peste 70 de țări din întreaga lume, oferind rezultate de excepție în corecția vederii cu laser.

CARACTERISTICI UNICALE
• Frecvența pulsurilor laser este de 500Hz ce asigură un intervenție rapidă.
• Ajustarea automata a nivelului de energie (AFLA) astfel se menține echilibrul perfect între numărul total de pulsuri si energia livrata. În 80%, ablația se realizează cu un nivel ridicat de energie, iar restul 20% – sistemul laser comută automat pe nivel de energie redus.
• Diametrul spotului de 0.54 mm, cu profil Super-Gaussian.
• Eye Tracking – Urmarirea mișcărilor globului ocular se face cu o frecvență de 1050 Hz.
• Eye Tracking-ul este activ pe 5 axe pentru pupila si limb, ce permite compensarea mișcărilor liniare, de rotație, de ciclotorsiune, în jurul axei vizuale, de asemenea este asigurat controlul automat al marimii pupilei și compensarea descentrării pupilei
• ITEC – Controlul inteligent al efectului termic ce previne deteriorarea țesutului din jurul corneei, chiar și la viteza mare de ablație, astfel pulsurile de laser sunt distribuite în modul în care nu supraîncălzește.
Software-ul Schwind CAM cu modulele:
• ORK-CAM – tratamentul problemelor de refracție
• PresbyMAX – tratamentul presbitismului
• PALK-CAM – tratamentul transplantului de cornee
• PTK-CAM – este utilizat în tratamentul cicatricilor corneene superficiale, în cazul eroziunilor corneene recurente, a distrofiilor și a degenerarilor corneene.
TransPRK – chirurgia “No-Touch”.
TransPRK este o versiune avansată a tratamentelor laser de suprafață, fiind un tratament transepitelial într-un singur pas cu ajutorul caruia nici un instrument nu intra in contact cu ochiul.
Pahimetrie online. Aceasta optiune ofera informații exacte despre grosimea corneei pe tot parcursul tratamentului, iar modificarile de dimensiune aparute sunt masurate si afisate pe ecran, astfel chirurgia este absolut sigură.
Schwind CXL-365 vario – sistemul pentru collagen cross-linking. Acesta utilizează raze ultraviolete și riboflavina (vitamina B2) pentru a stabiliza corneea prin introducerea legăturii în cruce (cross-linking) intre fibrele de colagen.
Schwind AMARIS are un sistem unic de aspirație a particulelor, care asigură condiții microclimatice stabile de-a lungul corneei.
Slit Lamp este util pentru diagnostic intra-operator poate fi mutata in jurul a doua axe pe intraga arie de lucru.
Masa pacientului are functie de autoreglaj. Aceasta poate fi folosită pentru celalalte etape de tratament fără a schimba pozitia pacientului.
Schwind Mednet – permite culegerea datelor despre pacient, despre planificare și tratament, ce sunt stocate și centralizate.

IOL Master 500 Carl Zeiss Meditec

IOL-Master este întruchiparea simplității și excelenței. Cu ajutorul acestuia, în câteva secunde, se fac măsurători exacte ale parametrilor biometrici ai ochiului, necesari pentru calculul IOL (cristalinului artificial).

Valoros este faptul că măsurătorile sunt efectuate într-un mod fără contact. La atingerea unui buton, se obțin rapid date exacte privind lungimea axei antero-posterioare a ochiului, raza de curbură a corneei, diametrul și adâncimea camerei anterioare și calculul puterii IOL necesare pentru pacient. Este un test rapid, non-invaziv, care nu necesită nici o anestezie oculară.

AB Scan-US-4000 (NIDEK)

Echipamentul de diagnoză cu ultrasunete US-4000 include biometria, scanare mod B și pahimetria.

Scop:

Biometria (modul A) permite calcularea IOL (cristalinului artificial) prin utilizarea unui nou algoritm, măsurătorile axei longitudinale și calculul puterii IOL care vor fi efectuate de două ori mai repede decât modelul convențional, la fel permite să obținem o precizie a măsurătorilor pentru cataractă densă și un mediu hibrid existent.

Modul B oferă o imagine de înaltă calitate a structurilor ochiului pacientului, care este esențială pentru corectitudinea diagnosticului.

Foropter Charops CDR

Foropterul Charops CDR-7000 asigura teste corecte de acuitate vizuala, dar permite si teste sofisticate precum cele pentru functiile binoculare si presbiopie.

Charops CDR-7000 ofera date precise si variate prin adoptarea unor tehnologii digitale avansate. Operarea ireprosabila satisface operatorul si pacientul deopotriva cu ajutorul masurarii exacte si facile. CDR-7000 asigura teste corecte de acuitate vizuala, dar permite si teste sofisticate precum cele pentru functiile binoculare si presbiopie.