Ce este cataracta ?

Este o afecțiune în mare parte condiționată de vârstă, peste 80% dintre persoane vârstnice la o anumită vârstă pot dezvolta în timp opacifierea cristalinului, fiind nevoiți să recurgă la operația de cataractă. Cataracta netratată poate duce lă orbire din moment ce afectează lentila ochiului – cristalinul.
Cataracta – o putem preîntâmpina ?
Cu părere de rău nu există o metoda de prevenție fiind un proces în anumit fel normal. Cu vârsta organismul omului suferă o serie de schimbări, pielea îmbătrâneşte, podoaba capilară nu mai este la fel, corpul uman suportă un proces de uzură – la fel se întâmplă și cu ochii. Cristalinul ochiului începe să se uzeze – pe an ce trece devine mai opacifiat – și astfel apare cataracta.
Bine înțeles sunt oameni mai norocoși care sunt scutiți de aceste complicații dar mult mi puțini.

Cum se manifestă ?

Cataracta se instaurează treptat – de la an la an vederea se înrăutățește astfel până pacientul începe să nu mai vadă bine.

Principalele simptome sunt:

 • Vederea în ceață
 • Opacifierea cristalinului
 • Mărirea dioptriilor

Diagnostic

Principala metodă de diagnostic al cataractei este examinarea segmentului anterior al ochiului. O examinare mai aprofundată se efectuează cu ajutorul unei lămpi cu fantă – biomicroscopia ochiului.
Biomicroscopia permite oftalmologului să vadă toate detaliile globului ocular și să examineze nu numai structurile de țesut ale ochiului dar și localizarea profundă.
Pe lângă examinarea cu fantă, diagnosticul de cataractă include tehnici care permit calcularea rezistenței lentilei artificiale.

Ce include examinarea desfășurată în Cataractă ?

 • Examinarea acuității vizuale
 • Aprecierea tensiunii intraoculare
 • Autorefractometria
 • Examenul oftalmoscopic
 • Biomicroscopia segmentului anterior
 • Ecografia AB-scan
 • Biometria – IOL master 500
 • Microscopia speculară (nr.celule endoteliale)

Soluții de Tratament

Singura soluție este chirurgia – și cu cât mai devreme cu atât mai bine. Până nu de mult operația de cataractă era dificilă, pacienții erau obligați să aștepte maturizarea acesteia și se scotea lentila opacifiată (cristalinul natural) fără înlocuire. Deci, pacientul rămânea fără cristalin și unica corecție optică erau ochelari cu dioptrii foarte mari.

La ora actuală datorită tehnologiei avansate putem schimba lentila naturală a ochiului și să introducem în loc – o lentilă artificială, astfel se obține o vedere perfectă în mai puțin de 20 de minute.

Cum are loc operația de cataractă – cu tehnologii avansate?

Mai întâi de toate se extrage cristalinul opacifiat dar nu în totalitate ci doar conținutul – unde se aspiră (practic se topește cristalinul ) printr-o incizie extrem de mică – anume această procedură se face cu ajutorul tehnologiei de facoemulsificare și oferă pacientului o recuperare rapidă.

Metoda veche de operare a cataractei presupune – înlăturarea cristalinului în totalitate ceea ce obligă medicul la o incizie destul de mare – iar pentru pacient înseamnă mai multe riscuri și o perioadă grea de recuperare, plus această extracție putea fi realizată numai când cristalinul era opacifiat complet.

La etapa actuală tratamentul constă în extracția care practic topește partea dinăuntru, adică nu se extrage cristalinul printr-o incizie mare.
Apoi se introduce un nou cristalin de către medic (artificial) care restabilește vederea pacientului.

Anesteziea

Dacă cu ceva timp în urmă anesteziea se făcea cu injecții lângă ochi ce bineînţeles implica și riscuri – astăzi doar se picură o soluție anestezică sau se aplică un gel.

Nu simți nimic și fără riscuri, iar în 20 de minute obții o vedere perfectă – fiind mai mult o minune medicală.
Precizia și siguranța este asigurată de o performanţa aparatajului unică în R.Moldova care la primele etape ale chirurgiei implică o tehnologie de o finețe exclusivă, printr-un singur click pe ecranul unui dispozitiv digital unde se setează mărime inciziei, astfel nu mai este nevoie de bisturiu.

Facoemulsificarea a schimbat radical perspectiva acestei operații care a ridicat precizia operatorie și siguranța operației. Noile tehnologii în chirurgia Cataractei au ușurat cu mult intervenția atât pentru medic cât și pentru pacient.

Despre cristaline

Cristalinul natural este o lentilă dinamică care funcționează precum un aparat foto cu zoom, ce ne permite să vedem de aproape și de departe.
Respectiv datorită progresului tehnologic au fost create diverse cristaline, monofocale, multifocale și chiar trifocale.
Cristalinele monofocale – corectează vederea pacientului doar de la o distanță, fie de aproape sau de departe.
Cristalinele multifocale – corectează vederea de la ambele distanțe.
Cristalinele trifocale – ultima tehnologie sunt mai specific care sau adaptat la necesitățile omului modern și corectează vederea pentru distanța intermediară, distanța pentru citit și ceea pentru utilizarea calculatorului.
Este uimitor – până unde a ajuns astăzi medicina, mai cu seamă în domeniu oftalmologic.

Echipamente unice în țară – la MedClinic International

În Clinica noastră folosim cele mai noi echipamente pentru a scăpa definitiv de cataractă.
În special, aceasta este facoemulsificatorul CENTURION , care permite în condiții de siguranță să funcționeze chiar și atunci când avem cele mai complicate cazuri.
Intervențiile chirurgicale se efectuează cu ajutorul Microscopului chirurgical OPMI Lumera (seria I) de la compania Carl Zeiss, Germania), care la fel este unic în R.Moldova.
Această tehnologie asigură examinarea ochiului în cele mai mici detalii.

Echipa oftalmologică

Sergiu Andronic

Medic oftalmolog

Angela Corduneanu

Medic Oftalmolog

Ala Paduca

Medic oftalmolog

Clinica Oftalmologică MCI – adună la un loc cei mai buni specialiști în oftalmologie pentru copii și adulți din Republica Moldova, care sunt sprijiniți de cea mai nouă tehnologie existent atât în domeniul chirurgical cât și diagnostic.

Ce spun pacienții despre noi

Un personal foarte amabil, specialisti calificați si totul la preturi rezonabile!!! Va dorim succese!!!
Irina Constantin
Misterul momentelor tămăduitoare nici odată nu le voi uita. Mulțumesc pentru măestria medicului oftalmolog Angela Corduneanu!!!!! Baftă și mulți, mulți ani plini de sănătate!!!!!!! Mulțumeeeeeeesc!!!!
Maria Cirlig
Ambianta placuta, specialisti calificati, preturi accesibile!
Andrei Heisenberg
Vreau sa multumesc din suflet colectivului MCI pentru atmosfera placuta si serviciile acordate si Va doresc in viitor prosperitate si succes. Sunteti N 1 !!!
Diana Tutunaru