Lu - Vi: 9:00 - 18:00
Sâmbătă: 9:00 - 14:00

Str. Serghei Lazo 7

Chișinău, R.Moldova

(022) 24-04-04

Programare rapidă

De ce plângem atunci când tăiem ceapa?

Ceapa – ingredientul care nu lipseşte niciodată din bucătăria tradițională, și în medie – orice gospodină măcar o dată în săptămână are de furcă cu ea.
De ce ochii noștri plâng atunci când tăiem ceapă? este oare benefic efectul ei asupra ochilor sau deopotrivă dăunător?
Încercăm să dezvăluim adevărul în articolul ce urmează.

De ce curg ochii atunci când tăiem ceapa?

Pentru început trebuie să înțelegem că în celulele unei cepe să găsesc acizi sulfenici, iar atunci când încercăm să o tăiem se produce o substanță cu un compus de sulf volatil, fiind un iritant pentru ochii noștri.
Acest iritant ajunge la corneei – după care terminațiile nervoase de la nivelul ochilor comunică despre acest fapt.

Ca rezultat, creierul tău trebuie să te apere de orice iritație si imediat transmite comanda de a spăla toate impuritățile de la nivelul ochilor – iar ei o fac așa cum știu ei mai bine J cu lacrimi.
Uimitor – însă orice reacție din corpul nostru care pare relativ simplă și se produce în câteva clipe – reprezintă un proces complex cu un rol vital.

Cel mai curios fapt este că acest efect nu este la toată lumea în mod egal, din moment ce la o mică parte a oamenilor, ochii sunt mai puți sensibili în timp ce la unii este suficient doar să o decojească.

Ceapa este dăunătoare sau benefică pentru ochi?
– Nu este dăunător și nici benefic. Cunoaştem cu toții mitul din popor, că atunci când tăiem o ceapă ne curățim ochii – din motiv ce încercăm beneficiile unor produse să le atribuim peste tot.

Totuși ochii reacționează la acizii sulfenici din ceapă ca la un iritant dăunător, însă nu se produce un efect negativ din moment ce petrecem mult prea puțin timp.

Ce faci că să nu plângi atunci când tai ceapa?

  • Poți folosi ochelari speciali pentru a tăia ceapă
  • Dacă nu poți face rost de ochelari o alternative mai veselă sunt ochelarii de înot
  • Încercă să pui ceapa la congelator cu jumătate de oră înainte de a găti
  • Fii rapidă – precum un masterchef
  • Roagă pe altcineva să o taie – de exemplu soțul sau iubitul
  • Acum că noi am încercat să îți explicăm ce efecte are ceapa asupra ochilor tăi, tu poți să împărtășești și prietenilor tăi articolul nostru, sau dacă cunoști alte soluții ingenioase de a îți apăra ochii ne poți scrie în comentarii.

    Nu uita să ai grijă de ochii tăi și să respecți vizitele de rutină la medicul oftalmolog – ei au nevoie de un medic specialist doar o singură data pe an, însă te bucură cu frumusețea lumii în fiecare clipă.

    Clinica MCI

    Articole recente...

    Cataracta

    Avantajele Cristalinelor SIFI – Soluții avansate în chirurgia cataractei!  

    În chirurgia cataractei, alegerea cristalinelor artificiale poate face o diferență semnificativă în rezultatele chirurgiei și în calitatea vederii pacienților. SIFI, liderul în industria oftalmologică, aduce cristaline artificiale de înaltă calitate și inovatoare, concepute pentru a oferi o vedere clară și ochi sănătoși după operație.

    Citește mai mult »