Lu - Vi: 9:00 - 18:00
Sâmbătă: 9:00 - 14:00

Str. Serghei Lazo 7

Chișinău, R.Moldova

(022) 24-04-04

Programare rapidă

Retinopatia-boala tăcută a ochiului...

Descoperă cea mai eficientă soluție în tratamentul retinopatiei

Fotocoagularea

Tratamentul Laser

Tratamentul retinopatiei

Terapia intravitreană

Așteptăm apelul tău

(022) 24-04-04

Retinopatia

O problemă tot mai gravă

Retinopatia diabetică este o problemă tot mai gravă fiind la nivel mondial cauza principală de orbire la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 75 de ani.

Pericolul acestei afecțiuni reprezintă debutul ascuns. Este silențioasă, fără simptome specifice, însă în timp afectează structura vaselor sanguine a retinei și fără un tratament duce treptat la orbire.

Cine este în pericol?

Orice persoană cu diabet zaharat este în pericol. Evoluția retinopatiei nu poate fi oprită, doar încetinită, de aceea este esențială diagnosticarea și intervenţia timpurie.

Diagnostic

În stadiile incipiente retinopatia nu are simptome, de aceea, toți pacienții diagnosticați cu diabet, trebuie să efectueze un control oftalmologic periodic (1-2 ori pe an), pentru a putea depista modificările retiniene din timp. 

Diagnosticul timpuriu este etapa cea mai importantă pentru a putea începe un tratament eficient, în timp util, atunci când boala este încă la început.

Metode de diagnostic
Frecvența retinopatiei

Diabet Tip 1

După 5 ani 25 % din pacienți dezvoltă retinopatie. După 10 ani 60 % din pacienți dezvoltă retinopatie. După 15 ani 98 % din pacienți dezvoltă retinopatie. După 20 de ani aproape toți pacienții cu diabet tip I dezvoltă retinopatie diabetică.

După 5 ani 25%
După 10 ani 60%
După 15 ani 90%
După 20 ani 99%

Diabet Tip 2

Persoanele cu diabet tip II au probabilitatea mai mare de a avea retinopatie la momentul diagnosticului. Datorită acestui lucru, timpul între diagnosticul diabetului și apariția retinopatiei este cu mult mai scurt în cazul pacienților cu diabet tip I;

  • În timpul diagnosticului 21 % din pacienți, deja au retinopatie. 
  • După 15 ani 85 % din pacienți tratați cu insulină 
  • 60 % dintre cei tratați fară insulină, dezvoltă retinopatie diabetică.
Retinopatia
- o condamnare la orbire?

Retinopatia diabetică, o boală invalidantă ce privește pe toți pacienții cu diabet, iar ignorarea ei pe termen lung duce la pierderea vederii, fără posibilități de restabilire. Ea nu poate fi prevenită și nu poate fi tratată definitiv, însă la Clinica Oftalmologică MCI găsești soluția cea mai sigură și eficientă în încetinirea evoluției și menținerea acuităţii vizuale, pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată.

Tratamentul retinopatiei la MCI

Retinopatia diabetică este o afecțiune foarte gravă, care netratată la timp, evoluează până la orbire.

Important este să știi că: retinopatia diabetică, odată ce a apărut, va continua să existe, chiar dacă pacientul menține o glicemie normală cu antidiabetice. Respectiv, evidența și evaluarea oftalmologică este obligatorie.

Însă spre fericire, astăzi la Clinica Oftalmologică MCI, retinopatia are mai multe soluții de tratament și de menținere a vederii. Tratamentul retinopatiei în mare parte depinde de localizarea și gradul de evoluție al bolii, respectiv dispunem de mai multe metode de tratament și recuperare vizuală.

DR. ANGELA CORDUNEANU

Medic Oftalmolog
Doctor în științe medicale, Conferențiar Universitar.
Retinolog

VEZI BINE? 

Dacă răspunsul tău este nu, atunci e timpul pentru o vizită la oftalmolog. 

Așteptăm cu drag apelul tău!  

Tratamentul Laser

Terapia laser sau fotocoagularea este metoda de tratament aplicată în cadrul Clinicii MCI, care a demonstrat eficiență în prevenirea pierderii vederii.

Cum funcționează tratamentul cu laser? 

În terapia de fotocoagulare, medicul chirurg specializat în tratamentul bolilor retinien face mici arsuri pe retină, cu un laser special. 

Prin urmare, aceste arsuri sigilează vasele de sânge și reduce riscul de orbire din cauza unei hemoragii vitreene sau a unei dezlipiri a retinei.

Tratamentul intravitrean:
Lucentis - Kenalog - Eyelea

Tratamentul cu injecții intravitreene capătă o popularitate tot mai mare la nivel mondial, datorită eficienței sporite, fiind o metoda sigură și unică în restabilirea vederii.

Cum funcționează tratamentul cu injecții intraoculare? 

Tratamentul dat se realizează în sala de operaţie (pentru un grad mai mare de siguranţă), cu un ac foarte fin, sub anestezie locală. În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul chirurg injectează la nivelul retinei o substanță care lichidează neovascularizarea și reduce edemul macular.  

Avantajul tratamentului: peste jumătate din pacienţii tratați, beneficiază de o îmbunătățire semnificativă a vederii, care însă trebuie menţinută prin repetarea injecţiilor la diferite intervale de timp. 

Tratamentul retinopatiei

Vezi cum are loc tratamentul retinopatiei, pas cu pas.

Urmărește primele experienţe trăite în timpul terapiei intraviteene, realizată de către doamna doctor Corduneanu Natalia.  

De ce să alegi MCI?

Avantajele tratamentelor retiniene la Clinica MCI

Oferim servicii complete pentru diagnosticul şi tratamentul retinopatiei diabetice, de la consultaţii şi proceduri minim invazive la intervenţii chirurgicale de mare amploare.

Expertiză medicală dovedită: reunim profesori, doctori în ştiinţe medicale, care acoperă toate specialităţile oftalmologice. Printre care și 3 retinologi cu renume în medicină.

Prezenţa utilajului modern de precizie ce facilitează diagnosticul rapid şi identificarea precoce a schimbărilor în retină, astfel este posibilă anticiparea dezvoltării cazurilor complicate și a afecțiunilor retiniene severe.

Oferim acces la toate metodele de tratament și de diagnostic existente la nivel mondial precum: OCT,  AB Scan, injecții intravitreene cu AV., Lucentis, Eyelea, și fotocoagularea laser a retinei.

Dispunem de cel mai avansat angiograf, astfel anume la noi în clinică se realizează angiografia fără introducerea substanței de contrast, fiind unic în Republica Moldova.

Tratamentul intravitreean  se realizează în condiții de maximă sterilitate în blocul operator. 

Oamenii noștri

Știm bine că există cea mai frecventă convingere „precum că la oftalmolog mergi doar prin recomandare”. Recomandarea noastră este ca să vii la noi, însă poți vedea ce zic pacienții noștri.