Lu - Vi: 9:00 - 18:00
Sâmbătă: 9:00 - 14:00

Str. Serghei Lazo 7

Chișinău, R.Moldova

(022) 24-04-04

Programare rapidă

Bonele electronice – Efectele negative a gadgeturilor asupra copiilor! Interviu cu Doamna Guzun Cristina – Medic Oftalmolog

Dr Guzun Cristina Sanatate

Dispozitivele electronice precum telefoanele mobile, computerele sau tabletele au devenit parte integrantă a vieții. Având diverse progrese în tehnologie, diferite aplicații inovatoare ne-au făcut viața mult mai ușoară, dar utilizarea excesivă a gadgeturilor electronice are un anumit efect involuntar asupra ochilor în special în cazul copiilor.

Noua generație este cunoscută ca fiind una tehnologică. Părinții sunt fericiți să-și vadă copiii cum ușor se descurcă cu un telefon mobil sau laptop și le oferă aceste gadgeturi încă din faza incipientă a vieții. Acest lucru a creat o mulțime de probleme de vedere în rândul copiilor.

La momentul nașterii un copil are o vedere cu care poate vedea obiecte din apropiere și împrejurimi, dar nu are o acuitate vizuală egală ca la un adult. La copii, există un proces de emmetropizare prin care un copil poate atinge acuitatea vizuală normală până la vârsta de 8-10 ani. În această perioadă, dacă copilul este dependent de gadgeturi, atunci dezvoltarea vizuală normală este afectată.

Ce facem cu dependența de gadgeturi la copii? Când și pentru cât timp îi oferim copilului acces la un dispozitiv mobil?  – Ne răspunde doamna doctor Guzun Cristina, medic oftalmolog la Clinica Oftalmologică MCI 

  1. Care este vârsta perfecta la care putem oferi copilului telefonul cu încrederea?

Dacă ne referim la o vârstă perfectă când putem oferi copilului telefonul mobil, este exact atunci când telefonul îi este necesar copilului, cu scopul de a fi telefonat. Telefonul mobil este o necesitate dar nu o jucărie.

 

  1. Când este binevenita prima vizită a copilului la medic oftalmolog și care sunt riscurile atunci când copiii folosesc telefonul mobil mai devreme de vârsta stabilită de specialiști?

Vârsta perfectă pentru prima vizită la medicul oftalmolog este 3, 6, 12 luni, 3 și 6 ani. Iar în cazul în care copilul petrece mai mult timp în fața calculatorului atunci se recomandă vizitele la oftalmolog anual și la necesitate.

 

  1. Care este timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața telefonului pentru a evita problemele oftalmologice și dacă există o durată în funcție de vârstă?

Până la vârsta de 5 ani, copiilor le este contraindicat să petreacă timpul în fața gadgeturilor. Lumina albastră care emană ecranele mobile, inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului) ceea ce în timp are un efect foarte dăunător asupra copilului.

  • De la 5 la 7 ani nu mai mult de 10 minute
  • Pana la 10 ani – nu mai mult de 15 minute
  • De la vârsta de 10 ani se permite câte 20 minute de 3 ori pe zi.

Aceste indicații sunt drastice din motiv că majoritatea copiilor se nasc cu refracție hipermetropică ceea ce însemnă că ochiul copilului se acomodează atât pentru a vedea la distanță cât și pentru aproape, respectiv este nevoie de un efort mult mai mare. În urma unui timp îndelungat petrecut în fața gadgeturilor dese ori copii pot să acuze cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi. Un moment foarte important este că copii fiind concentraţi la un monitor uită să clipească, de regulă clipitul este o reacție de protecție, ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil în mod normal ar trebui să clipească de 10-14 ori pe minut.

 

  1. Copii rămân în grija bonei sau a buneilor, aceștia nu controlează cât timp petrece copilul în fața ecranelor, cum ne luptam cu acest lucru?

De regulă copii care sunt lăsați în grija buneilor sau bonei nu ar trebui să petreacă timpul în fața telefoanelor mobile. Telefonul mobil nu este bona copilului cu care acesta trebuie să își petreacă timpul. 

În cazul în care copilul dvs este în grija unei bone este absolut normal să fie interzis utilizarea telefonului mobil, iar în cazul buneilor este important să fie o educație. Copilul trebuie să petreacă cât mai mult timp cu buneii săi prin comunicare, primblări și jocuri distractive. Ce poate fi mai frumos pentru ambele generaţii decât timpul petrecut împreună fără gadgeturi.  

5.Mulți părinți afirmă că televizorul ne supune riscului mai puțin decât telefonul mobil cât este de adevărat ? Ce distanță este recomandată pentru fiecare?

Pentru vedere,  televizorul cu ecran mare este mai puțin dăunător, distanţa dintre copil și TV trebuie să fie nu mai mică de  3 metri.

  1. Din experiența dumneavoastră anual care este procentajul adresări părinților cu copii mici ce întâmpină probleme oftalmologice din cauza ledurilor? Ce sfat oferiți și care este cea mai des întâlnită scuză ?

Nu avem un calcul exact, dar există tendința ca numărul copiilor care au miopie sau pseudomiopie să fie în continuă creștere din cauza progresului tehnologic.

Petrecem mult timp la calculatoare și mai puțin în aer liber, adăugăm aici și alimentația nesănătoasă și în rezultat avem mult mai mulți copii care suferă de miopie. Toate obiceiurile zilnice nesănătoase își lasă amprenta sa atât asupra vederii cât și asupra unei dezvoltări armonioase.

 

Pentru o programare la doamna Guzun Cristina puteţi accesa – https://mci.md/programare-online-oftalmolog/ sau apela la nr. (022) 24-04-04.

Clinica Oftalmologică MCI – Vezi lumea altfel.

 

 

Clinica MCI

Articole recente...

Cataracta

Avantajele Cristalinelor SIFI – Soluții avansate în chirurgia cataractei!  

În chirurgia cataractei, alegerea cristalinelor artificiale poate face o diferență semnificativă în rezultatele chirurgiei și în calitatea vederii pacienților. SIFI, liderul în industria oftalmologică, aduce cristaline artificiale de înaltă calitate și inovatoare, concepute pentru a oferi o vedere clară și ochi sănătoși după operație.

Citește mai mult »